Få offerter från seriösa installatörer

Styr din värmepump med mobilen – spara på elen

Snart kommer du att kunna sänka dina elkostnader rejält genom att koppla ihop värmepumpen med hemlarmet och styra den via mobilen.

Det är ett samarbete mellan Panasonic och Verisure som gör detta möjligt. Man kommer att kunna koppla ihop värmepumpar från Panasonic med Verisures hemlarm.

Verisure säljer hemlarmsystem som bland annat kan kontrolleras via en mobilapp. Routern Verisure Vbox är hjärtat i systemet och olika delar av hemmet integreras i systemet och kopplas upp mot internet.

Värmepumpar nästa steg

Nästa steg är alltså att inkludera Panasonics luft/luft-värmepumpar i detta system. Denna service kommer att bli tillgänglig till hösten.

Svenskarna är både väldigt uppkopplade och miljömedvetna så det känns naturligt att ta första steget i Sverige, säger Enrique Vilamitjana, som är Europachef för Panasonics avdelning för vitvaror, luftkonditionering och värmesystem enligt Dagens Industri.

Företaget hävdar vanligen att en investering i en av deras värmepumpar betalar sig genom minskade elkostnader inom fem år, men enligt Enrique Vilamitjana kan man med denna nya service istället räkna hem investeringskostnaden inom fyra år.

Minska elkostnaderna med tio procent

Detta eftersom man kan minska elkostnaderna med minst 10 procent genom att koppla sin värmepump till Verisures router.

Vilamitjana säger vidare att samtliga värmepumpar Panasonic sålt de tre senaste åren kan kopplas upp, samt att det är enkelt att själv göra installationen.

Hur fungerar då detta system i praktiken? Jo, larmsystemet har koll på när personerna i hushållet befinner sig i huset och hur deras rutiner ser ut. Sedan anpassas värmepumpdriften efter detta. Hemmet värms alltså upp efter behov – det vill säga när hushållsmedlemmarna är där och inte när huset står tomt.

Först i Europa

Utöver den smarta värmepumplösningen kan man minska elförbrukningen ytterligare genom att koppla hemelektronik och belysning till systemet. 

Verisures vd Dick Seger är mycket nöjd med att företaget kan erbjuda denna service.

Det här är Europas första system för smarta hem med flera aktörer ombord, konstaterar Dick Seger. 

16 Apr 2014