Få offerter från seriösa installatörer

Subventioner i Storbritannien glädjebesked för svenska värmepumpstillverkare

Storbritannien är ingen jättemarknad för värmepumpar, men hopp om att det ska bli det finns nu. Detta sedan nya subventioner av förnyelsebara värmekällor införts i landet. Mest gynnsamt är detta för just värmepumpar.

Ett steg i rätt riktning alltså, men någon anledning att jubla i högan sky finns än så länge inte, enligt Peter Cerny, som ärinternationell försäljningschef på värmeteknik företaget Nibe.

-Det är glädjande att det är på plats, men marknaden har varit förberedd på det. Även värmepumpsinstallationer gjorda två-tre år tillbaka i tid kan gå in och ansöka om detta. I och med att det varit känt under så pass lång tid har det inte haft så stor inbromsande effekt inför starten, så det kommer inte att bli någon ketchupeffekt, säger Cerny till Nyhetsbyrån Direkt.

Renewable Heating Incentive (RHI) heter subventionsprogrammet som införts i Storbritannien och målet med detta initiativ är primärt att få de brittiska hushållen att sluta använda gas (det säljs i dagsläget runt 1,6 miljoner gaspannor och cirka 20 000 värmepumpar per år i landet).

RHI omfattar värmepumpar, braskamminer eldade med biomassa och pellets, samt solpaneler. Programmet täcker enfamiljshus och kommer att vara tillgängligt för såväl husägare som privata hyresvärdar.

För Nibes del är det främst ett ökat antal markvärmepumpsinstallationer som är intressant. Peter Cerny berättar att man nu kommunicerar med 1 100 installatörer som är certifierade för det RHI-programmet för att försöka påverka dem till att välja Nibes värmepumpar.

Nibe har tidigare pekat ur Storbritannien som ”en framtidsmarknad” men man väntar sig alltså inte någon explotionsartad utveckling. Än så länge har det varit ganska lugnt, enligt Cerny.

- Jag tycker inte att vi märkt av någon smygstart för markvärmepumpar ännu. Det har varit en ganska normal, löpande, business men det här bör få en positiv inverkan och det finns bedömare som tror att marknaden för markvärme kan öka med 50 procent - men från relativt låga nivåer", säger han.

13 May 2014