Få offerter från seriösa installatörer

Nibe fortsätter växa - köper amerikansk tillverkare av värmepumpar

2,4 miljader kronor. Så mycket betalar svenska Nibe för att köpa den amerikanska värmepumpstillverkaren Waterfurnace.

Waterfurnace har sitt huvudkontor i Fort Wayne, Indiana i USA och tillverkar värmepumpar och kyllösningar baserade på geoenergi och jobbar även med intelligenta styrsystem, ackumulatortankar och lösningar för inomhusklimat.

Och allt talar alltså för att Waterfurnace kommer att övergå i Nibes ägo inom kort. Det hela kommer avgöras slutgiltigt på en extra bolagsstämma i augusti där aktieägarna ska ta ställning till budet på 2,4 mijarder kronor. Waterfurnace styrelse och ledning har redan accepterat budet tillsammans med andra ägare som innehar 25 procent av aktiekapitalet.

Waterfurnace som grundades 1983 har 267 anställda och hade 2013 en omsättning på cirka 800 miljoner kronor (EBIT-marginal 17 procent). Företaget är sedan 1993 börsnoterat i Kanada, på börsen i Toronto.

När förvärvet blivit klart kommer Waterfurnace  att verka som en separat enhet inom Nibe Energy Systems. Tom Huntington kommer att sitta kvar på vd-posten.

Nibes koncernchef Gerteric Lindquist är mycket nöjd med affären, som ger företaget en plattform för tillväxt på andra sidan Atlanten.

-Affären är Nibes hittills största i Nordamerika och förstärker vår position som en av de globala marknadsledarna inom hållbara energilösningar, säger Lindquist i ett pressmeddelande. 

26 Jun 2014