Få offerter från seriösa installatörer

För- och nackdelar med en luftvärmepump

Jämfört med t.ex. en trä- eller pelletskamin är en luftvärmepump ett betydligt mer bekvämt sätt att värma upp sitt hus, men det är skillnad mellan olika värmepumpar och det är viktigt att de installeras på rätt plats och på rätt sätt. 

Många värmepumpar fungerar som bäst ner till ett tiotal minusgrader, medan den fungerar inte effektivt när det är -15 eller kallare. Därför är det inte nödvändigtvis en bra idé att använda luftvärmepumpen som primär värmekälla. Däremot är den som regel ett mycket bra komplement. 

När systemet drar in luft från utsidan använder den värme som finns i den för att värma inomhus. Värmen kommer att tas från luften och ju kallare temperaturen är, desto svårare kommer att bli. Det innebär att nyttan minskar ju längre norrut man kommer i Sverige. Luftvärme är fullt användbart vår och höst i hela landet, men i nordligaste Norrland är det oftast ineffektivt med luftvärme mitt i vintern, men det finns hopp även där.

Med de framsteg som gjorts på den tekniska sidan är värmepumpar mycket effektivare i dag än de var för några år sedan. Ny teknik har gjort det möjligt för enheterna att återvinna värmen bättre vid kallare temperaturer. De flesta varumärken fungerar bättre nu, men det är fortfarande klokt att jämföra och fråga experter om vad som är bäst för närvarande.

Att köpa en värmepump är en stor investering eftersom de sällan är billiga. Titta därför igenom utbudet på marknaden och gå inte bara på pris utan även på kvalitet och effektivitet. 

12 Nov 2013